Yapay Zeka ile Sahte Fotoğraf Tespiti

AI Fake Photo Detection, Türkçe karşılığı olarak yapay zekanın gerçek olmayan fotoğrafları tespit etmesi olarak söyleyebiliriz.

Yapay Zeka Nedir?

Yapay zeka, bilgisayar sistemlerine insan benzeri zeka ve öğrenme yetenekleri kazandırmayı amaçlayan bir disiplindir.

Yapay zekanın nasıl böyle bir tespit yaptığına bakmadan önce kısa bir şekilde yapay zeka, girilen bir metin ile nasıl resim üretir bundan bahsedelim.

Model: Yapay zeka modeli, belirli bir görevi yerine getirmek için eğitilmiş bir algoritma ve veri kombinasyonudur diyebiliriz. Bu modeller, makine öğrenimi adı verilen bir süreç aracılığıyla oluşturulur.

Oluşturulan model, önceden çekilmiş fotoğraflarla eğitilir. Eğitilen modelin doğruluk oranını test etmek için eğitim esnasında kullanılmayan resim verileri ile test edilir. Sistemin doğruluk oranı istenilen seviyede değilse sistemde değişiklikler yapılır. Tabi ki de yapay zekanın üreteceği resimler gerçek bir fotoğraf kadar doğru olamıyor.

Bazı yapay zekalar insan yüzü çizmekte zorlanırken, bazı yapay zekalar objeleri çizmekte zorlanır.

Yapay Zeka gerçek olmayan fotoları nasıl tespit eder?

Gerçek olmayan fotoğrafların tespit edilmesi şu olaylardan dolayı ortaya çıkar.

  • Bölgesel bozukluklar

  • Görüntüde bulanıklıklar

  • Mantık hataları

Bazı yapay zekalar insan yüzü çizmek konusunda sıkıntı yaşıyor, bazı yapay zekalar nesne çizimlerinde kötü sonuç veriyor. Ama Fake Photo Detection sistemleri insanların, cisimlerin nasıl şekle sahip olduğunu bildiğinden dolayı tespit etmesi için verdiğimiz fotoğrafta hataları tespit edip bize bir yüzde oranı verir.

Yapay zekayı yazımız boyunca sadece yapay zekanın üretmiş olduğu fotoğrafların tespitinden konuştuk ama PhotoShop vb. programlar ile oluşturulan fotoğrafları tespit etmek için de kullanılabilir.

Asla şunu unutmamak lazım ki hiçbir yapay zeka %100 doğru değildir, insan gibi yapay zeka da kandırılabilir.

Aşağıda sizlere birkaç tane fotoğraf bırakacağım bunların bazıları yapay zeka tarafından oluşturuldu bazıları ise gerçek fotoğraflar, aralarından hangilerinin gerçek olduğu hakkında düşününüz.

Bu yazım boyunca oluşturmuş olduğum fotoğrafları şu sitelerden oluşturdum:

Bu yazı boyunca ise gerçek olmayan fotğrafların tespiti için ise şu web sitelerini kullanacağız:

Cevap
Illuminarty --> %4.4 AI
Is It AI? --> %86.99 AI
Content as Scale --> %34 AI
AI or Not --> AI
Cevap
Illuminarty --> %11.8 AI
Is It AI? --> %53.02 AI
Content as Scale --> %94 AI
AI or Not --> AI
Cevap
Illuminarty --> %69.3 AI
Is It AI? --> %98.02 AI
Content as Scale --> %17 AI
AI or Not --> AI
Cevap
Illuminarty --> %93.9 AI
Is It AI? --> %50.92 AI
Content as Scale --> %17 AI
AI or Not --> AI
Cevap
Illuminarty --> %90.5 AI
Is It AI? --> %98.88 AI
Content as Scale --> %54 AI
AI or Not --> AI
Cevap
Illuminarty --> %25.5 AI
Is It AI? --> %99.62 AI
Content as Scale --> %59 AI
AI or Not --> AI
Cevap
Illuminarty --> %8.2 AI
Is It AI? --> %97.95 AI
Content as Scale --> %77     AI
AI or Not --> AI

Peki biz insanlar yapay zekanın oluşturduğu resimleri nasıl anlarız?

Öncelikle insan gözüyle baktığımızda bir cismin, bir insanın nasıl olmasını gerektiğini biliriz.

Bir insanın yüzünde 3 burun deliği olmayacağını anlayıp bariz bir şekilde bu fotoğrafta bir oynama olduğunu ya da yapay zeka tarafından yapıldığını anlarız.

Hadi diyelim fotoğrafta bariz bir hata yok. Her şey olması gerektiği gibi bir insan olarak bunu nasıl tesipt edebiliriz.

1- Öncelikle fotoğrafın kaynağının araştırılması gerekiyor.

Nasıl içerikler paylaşan bir kaynaktan bize bu resim ulaştı. Bu kaynak daha önce gerçek olmayan bir fotoğraf paylaştı mı, paylaştıysa bu fotoğrafın hangi kusurları vardı, nasıl fark edildi?

2- Resmin Detaylarına Dikkat Etmek:

Yapay zeka tarafından üretilmiş bir resmin gerçekçiliğini değerlendirirken, resmin detaylarına dikkat etmek önemlidir. Örneğin, yüz hatları, gölgeler, ışıklandırma gibi detaylar üzerinde yoğunlaşabilirsiniz. Eğer bu detaylar doğal ve gerçekçi görünmüyorsa, resmin yapay olduğunu anlayabilirsiniz.

3- Görsel Ters Arama ve Kaynak Kontrolü:

Resmin kaynağını araştırmak ve daha önce benzer resimlerin yapay zeka tarafından oluşturulduğunu tespit etmek, resmin gerçekliğini değerlendirmede önemlidir. Görsel ters arama araçları veya resmin kaynağını araştırabileceğiniz diğer yöntemlerle, resmin gerçekliği hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Bu adımları takip ederek, yapay zeka tarafından oluşturulan resimlerin gerçekliğini daha doğru bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Ancak, her zaman %100 kesin sonuçlar elde etmek mümkün olmayabilir ve bazı durumlarda belirsizlikler olabilir.

Last updated